Categories: Lokal

Makan durian tanpa had

OLEH: NORSHAHZURA MAT ZUKI

Bangi Golf Resort menyediakan sebanyak 5,000 kilogram (kg) durian kepada pengunjung Festival & Anugerah Durian Bangi Golf Resort yang akan diadakan di Bangi Golf Resort di Bangi, Selangor mulai 13 hingga 14 Julai 2019.

Pengarah festival itu, BK Tan berkata, penganjuran festival kali ke-2 itu akan membawa pelbagai jenis durian antaranya durian kampung, D24, Duri Hitam dan Musang King dari seluruh Malaysia antaranya dari Pulau Pinang, Pahang dan Perak.

“Kami menganjurkan festival ini untuk memberikan maklumat dan mendidik masyarakat mengenai raja buah itu dengan lebih dekat. Kami optimis kehadiran pengunjung akan meningkat pada tahun ini iaitu 12,000 orang berbanding 6,000 orang sahaja pada tahun lalu,” katanya menerusi kenyataan media.

BK Tan berkata, pelbagai aktiviti akan diadakan sepanjang festival itu antaranya Kejohanan Durian, Larian Durian dan Konsert Raja Buah.

“Bagi acara Larian Durian akan menyaksikan peserta berlari bersama durian di dalam kawasan padang golf di Bangi Golf Resort,” katanya.

Tambahnya, festival itu dianjurkan oleh Bangi Golf Resort bersama beberapa agensi kerajaan dan beberapa syarikat swasta.

“Dalam pada itu Bangi Golf Resort sedang dalam proses membangunkan hab durian sepanjang tahun tanpa mengira musim. Malah akan mewujudkan muzium durian, pusat penyelidikan durian dan menghasilkan produk agro pelancongan,” katanya.

Noor Azura Sharil

Recent Posts

Bank Islam sumbang RM1.6 juta bantu barisan hadapan negara, golongan memerlukan

OLEH: SUHARNE ZAINUDIN BANK Islam Malaysia Berhad (Bank Islam) menyumbang RM1 juta kepada Tabung #MusaadahCovid-19…

2 hours ago

Celcom tawar kad SIM percuma

Celcom Axiata Berhad (Celcom) menyediakan kad SIM percuma kepada rakyat Malaysia yang pulang dari luar…

3 hours ago

Setiap kesukaran pasti ada jalan penyelesaian

SUHARNE ZAINUDIN Biarpun perniagaan diusahakan terjejas akibat penularan koronavirus (Covid-19), namun pengusaha Telekung4Kids, Maslina Al-Ahmady…

3 hours ago

Rina Saleh Clothing tawar pelbagai produk

OLEH: NOOR AZURA SAHRIL Rina Saleh Clothing terpaksa menukar strategi perniagaan dengan menumpukan jualan barangan…

4 hours ago

Peniaga kambing golek jual susu, daging perap selepas PKP dilaksanakan

Norshahzura Mat Zuki Syarikat Bumiputera yang mengusahakan perniagaan ternakan, Zharfan Effendy bin Mohd Tohar mengambil…

4 hours ago

TM perkenal alat pengesan suhu canggih

OLEH: NOOR AZURA SAHRIL Telekom Malaysia Berhad (TM) menerusi cabang inovasinya, TM Research & Development…

18 hours ago